Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Yorumlar · 4436 Görüntüler

Yeni doğan bir bebeğin gözleri temizlenirken özen gösterilmesi gerekir. Zira bebeklerin gözleri oldukça narindir.

YENİ DOĞANDA GÖZ TEMİZLİĞİ

 Yeni doğan bir bebeğin gözleri temizlenirken özen gösterilmesi gerekir. Zira bebeklerin gözleri oldukça narindir. Yeni doğan bir bebeğin gözleri daima temiz tutulması bebek sağlığı açısından oldukça büyük önem arz eder. Peki, bebeklerin göz temizliği nasıl yapılır, göz temizliği esnasında kullanılması gereken malzemeler nelerdir?

 BEBEKLERDE GÖZ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

Bebeklerde göz temizliği için evinizde bir bez veya pamuk bunun dışında içme suyu olması yeterlidir. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanımı (sabun, şampuan vs.) hassas bir göze sahip olan bebeğe zarar verebilir. Pamuk parçasına biraz içme suyu damlatıp bebeklerin göz temizliği yapılabilir.

 Elinize aldığınız pamuğa biraz içme suyu damlattıktan sonra temizliğe başlayabilirsin. Burada bebeğinizin gözleri kapalı olmasına özen gösteriniz. Gözü açık olduğu takdirde istemeden de olsa bebeğin gözüne çeşitli sorunlar verebilirsiniz. Bebeğinizin gözünün kapalı olduğu bir durumda göz dış tarafından başlayarak gözün iç tarafına doğru dikkatli ve çok nazik bir şekilde siliniz. Temizlikte anne bebek arası herhangi bir yangı bulaşmaması adına annenin temizliğe başlamadan önce el hijyeni konusuna dikkat etmesi gerekir. Bu konuda temizlikten önce ellerinizi bol sabunla özenle yıkamaya dikkat ediniz. Daha sonra anlatılan şekilde gözün dış kısmından iç kısmına doğru özenle bebeğin gözünü siliniz.

Gözyaşı kanalları tıkalı bir şekilde doğan bebekler olabilir. Göz yaşı kanallarının tıkalı olması durumunda gözyaşlarında üretilen salgının yanaklarından aşağı doğru akmasına sebebiyet verir. Göz yaşında oluşan herhangi bir aksaklık uzman bir doktor tarafınan değerlendirilir. Burada oluşabilecek herhangi bir aksaklık enfeksiyon oluşuma sebebiyet verebilir. Gözyaşı kanallarının kapalı olması genellikle bir yaşına kadar kendiliğinden açılır.

 

Gözler bebeğin çevrede olup bitenleri anlamasını sağlayan en önemli uzuvlardan birisidir. Dış dünyadaki renkleri gözler sayesinde görürler. Biraz vaktimizi ayırarak bebeklerin dış dünyayı daha sağlıklı bir şekilde görmelerine olanak sağlayabiliriz. Hijyen kurallarına dikkat ederek periyodik olarak bebeklerin gözlerine temizlik uygulayabilirsiniz. Günlük olarak yapılacak olan temizlik en doğru karar olacaktır. Gün içerisinde de sadece belirli bir vakitte yani hep aynı saatte yapılacak temizlik bebeğinize daha sağlıklı olacaktır. Eğer bebeğinizin gözleri fazla çapaklanıyorsa gün içerisinde temizlik sayısını arttırabilirsiniz. Temizlik yapacağınız suyun çok sıcak ve ya çok soğuk olmamasına dikkat ediniz.

Göz temizliğinde dıştan içeri bir hamle yaptığınız takdirde bezin sonraki hamlede bezin aynı kısmını kullanmamaya özen gösteriniz. Pamuk kullandığınız takdirde pamuğun çok sertleşmemesine dikkat ediniz. Oluşabilecek herhangi bir aksaklık durumunda veya aklınıza takılan herhangi bir sorunda uzman bir çocuk doktoruna bebeğinizi göstermeye özen gösteriniz. Uzman bir çocuk doktoru eşliğinde bebeğiniz görme yeteneğini sınayabilirsiniz. Bebeğin genel olarak medikal değerlendirmesi esnasında görme yeteneği sınanır. Doğumdan 6 ay sonra bebeği uzman doktora genel muayene için götürmek en doğru kara olacaktır.

Yorumlar