Bebeklerde Ve Çocuklarda Rota Virüs Enfeksiyonu Nedir

Yorumlar · 10557 Görüntüler

Her yıl dünya genelinde yüz binlerce çocuğun ishal nedeniyle öldüğü bilinmektedir. Çocuklarda aishalin önemli bir sebebi Rota virüsüdür.

Rota Virüsü Nedir? 

  Her yıl dünya genelinde yüz binlerce çocuğun ishal nedeniyle öldüğü bilinmektedir. Çocuklarda aishalin önemli bir sebebi Rota virüsüdür. Rota virüsü, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda bağırsak cidarına yerleşerek 3 günlük kuluçka sresinin ardından şiddetli ishal ve kusma ile kendini belli eden bir virüstür. Yenidoğan bebeklerde anne sütünün koruyucu olduğu düşünülmektedir. Çünkü hastalık altı ay ile 2 yaş arasında sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Rota virüsü son derece bulaşıcı bir virüstür. Virüsün bulunduğu su ve gıdaların tüketilmesi, virüs ile enfekte kişilerle temasta bulunulması, hastanın eşyalarının kullanılması, kanalizasyon, hava ve oral yollar ile bulaşabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Rota Virüs Enfeksiyonu

  Bebek ve çocuklarda ishalin en önemli sebebi Rota virüsüdür. Virüs vücuda girdikten 3-5 gün sonra ateş yükselmeye ve mide bulanmaya başlar. Ardından görülen şiddetli ishal ile çocukta ciddi sıvı kayıpları görülür. Kusma ile beraber çocukta iştahsızlık, yorgunluk, zayıflık ortaya çıkar.

Rota Virüsü Enfeksiyonundan Korunma 

  Rota virüsü enfeksiyonundan korunmak için 3 aylık bir aşı programı uygulanmaktadır. Bu aşılar 2, 4 ve 6. aylarda ağızdan uygulanır. Bu aşılar geçmişte ağır yan etkileri beraberinde getirse de günümüzde 6 aydan küçük bebeklere yapılan aşıların ciddi yan etkileri yoktur. Aşı ağızdan verilir ve kusma durumunda bile ağızda kalan birkaç damla koruyuculuk açısından yeterlidir. Temizliğe dikkat edilmesi, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, hasta kişilerle aynı ortamda bulunmaktan kaçınılması ve enfekte kişilerin eşyalarının kullanılmaması virüsten korunmakta önemlidir. İshal, kusma ve ateş şikayeti ile hastaneye götürülen çocuklardan alınacak dışkı örneğinde virüsün varlığı saptanabilmektedir. Özellikle Şubat ve Nisan ayları arasındaki dönemde Rota virüsü enfeksiyonları artış gösterir. Bu dönemde çocuğun virüs ile enfekte olmamasına daha çok önem gösterilmelidir.  

 

Bebeklerde Ve Çocuklarda Rota Virüs Enfeksiyonu Nedir

Virüs ile Enfekte Kişi Nasıl Tedavi Edilir

  Rota virüsü enfeksiyonunun net bir tedavisi yoktur. Hastanın bol bol sıvı tüketmesi gerekir. Ayrıca ishalin önlenmesi için patates, pirinç, muz, yoğurt gibi gıdaların tüketilmesi yararlı olacaktır. İshali artıracak aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerekir. Kaybedilen su, tuz ve şekerin yerine konması gerekir. Hastanede serum takılarak kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması sağlanabilir. Buna karşın ishali durdurucu ilaçlar kesinlikle verilmemelidir. Çünkü virüs dışkı ile atılmaktadır ve ishali kesen ilaçlar nedeniyle virüsün vücuttan atılması önlenmektedir. Ayrıca antibiyotikler viral enfeksiyonlarda işe yaramadığı için Rota virüsü enfeksiyonlarında da işe yaramayacaktır. Rota virüsü enfeksiyonu geçirmiş bir kişi yeniden bu virüse yakalanabilir ancak enfeksiyon ilk seferde olduğu kadar şiddetli geçmeyecektir. Hastalanan çocuk okula gönderilmemeli, istirahat etmesi sağlanmalıdır. Anne bebek için emzirmeye bırakmamalıdır. Hastalanan çocuğun eşyaları diğer aile bireyleri tarafından kullanılmamalı, eşyaları ona özel olmalıdır. Çocuğun yatak örtüsünü ve kıyafetlerini en az 60 derecede yıkamak gerekir. Çünkü rota virüsü ısıya karşı hassastır ve 70 dereceden sonra ölür.

 

Yorumlar