Hamilelikte Zika Virüsüne Dikkat!

Yorumlar · 4516 Görüntüler

Sivrisinek kaynaklı hastalık, doğmamış bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. İşte Zika virüsü hakkında bilmeniz gereken şey.

Sivrisinek kaynaklı hastalık, doğmamış bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. İşte Zika virüsü hakkında bilmeniz gereken şey.

Zika virüsü nedir?

Zika virüsü, böcek kaynaklı bir hastalıktır ve en başta Dang ve sarı humması taşıyan aynı tür enfekte Aedes sivrisinekleri tarafından nakledilebilir . Adı, 1947'de virüslü maymunların ilk bulunduğu Uganda'daki Zika Ormanı'ndan geliyor.

Neden tehlikeli?

Zika enfeksiyonu bulgusu gösteren nispeten az insan için hastalık sıklıkla çok hafiftir. Ancak hamile kadınlarda etkiler yıkıcı olabilir ve gebelik kaybı ya da anormal derecede küçük baş ve beyinle doğan bebeği (mikrosefali olarak bilinen durum) içerebilir. Mikrosefali, gelişimsel gecikmeler, mental retardasyon ve nöbetler ile ilişkili olabilir ve bazı durumlarda ölümcül olabilir.

Son zamanlarda, araştırmacılar , uterusa maruz kalan bebeklerde Zika virüsünün glokoma neden olduğunu bulmuşlardır ; Dünya Sağlık Örgütü’ne göre , anne bebek aynı zamanda işitme kaybı , görme sorunları ve bebeklerde büyümenin bozulması ile ilişkilendirildi . Zika ile enfekte olan bebekler için sonuçların tam yelpazesi hala araştırılıyor, ancak doğum kusurlarının ilk belirtilerini göstermeyen bebeklerin bile aşamalı hasar geliştirebileceğini biliyoruz.

Zika virüsü bir hafta birkaç gün hasta bir kişinin kanında devam ederken , CDC göre, gelecekteki gebeliklerde doğum defektleri riski taşıdığını anlamak için hiçbir geçerli kanıt yoktur. Zika, virüs kan dolaşımından ayrıldıktan sonra gebe kalmış bir bebekte enfeksiyonlara neden olmaz.

Zika nasıl bulaşır? 

Zika enfekte sivrisineklerin ısırığıyla bulaşır. Bir sivrisinek ısırır ve enfekte olmuş birinden kan çektiğinde, böcek kendisine bulaştırılır ve sonra diğer insanlara ısırmaya devam eder.

Zika virüsü aynı zamanda gebelik sırasında veya doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir, ancak Amerikan Doğum ve Jinekologlar Koleji'ne (ACOG) göre doğmamış bir çocuğa yönelik riski ölçmek için klinik çalışmalar yapılamamaktadır. Zika'nın oral enfeksiyonları belgelenmemiştir ve eğer biri ortaya çıkarsa, muhtemelen yetişkinlerde görülen hafif versiyon olacaktır. Emzirmenin birçok faydası bu olası riskten daha önemlidir.

Zika'nın belirtileri nelerdir? 

Zika enfeksiyonu hafif bir grip vakasına benzer ve düşük dereceli ateş, baş ağrısı, döküntü, kas ve eklem ağrısı ve konjunktivit (pembe göz) gibi semptomları içerebilir. Belirtiler birkaç gün ila bir hafta sürebilir. Zika virüsü ile enfekte kişilerin yalnızca yüzde 20'si gerçekten hasta oluyor; "Gebe kadınların enfekte olduklarında daha farklı semptomlar geliştirip geliştirmediği henüz tam olarak bilinmiyor. 

Riski azaltmak

 Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun yeni rehberliği, hamile kadınları, Zika'dan etkilenen bir bölgeye seyahat eden bir eş ile cinsel ilişki kurma konusunda çok temkinli davranmaya yönlendiriyor.

Potansiyel bulaşma riskini azaltmak veya gebelik süresince tamamen sakınmak için çiftler her cinsiyette prezervatif kullanmalıdır. Hamile değilseniz bile , özellikle de gebe kalmaya çalışıyorsanız önlem almak önemlidir . Belirtileri göstererek yaşayan veya Zika'nın lokal olarak bulaştığı bir bölgeye seyahat eden erkekler altı ay boyunca prezervatif kullanmalıdır; Kadına enfekte olduğunda prezervatif 8 hafta kullanılmalıdır.

Zika için hiçbir aşı yok, ancak Florida State Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitülerinden araştırmacılar , virüsün vücutta çoğalmasını engelleyebilecek ve hatta fetus hücrelerinin hasar görmesini önleyebilecek bazı mevcut ilaçlar üretildi . Son zamanlarda, bilim insanlarının virüse karşı savaşabilecekleri bir antikor bulmuş olabileceği bildirildi .

 

 

Yorumlar